Ahoj, chystáme se poprvé do Mexika a potřeboval bych poradit jak se nejlépe dostat k tamní měně. V Ostravě se nám je nepodařilo sehnat. Doporučujete směnit si u nás USD a pak na místě vyměnit ve směnárně nebo máte nějaký jiný trik?   .

Mexické pesos

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ahoj, chystáme se poprvé do Mexika a potřeboval bych poradit jak se nejlépe dostat k tamní měně. V Ostravě se nám je nepodařilo sehnat. Doporučujete směnit si u nás USD a pak na místě vyměnit ve směnárně nebo máte nějaký jiný trik? 

0

My s sebou pesos a ani dolary vůbec nebrali. Vybrali jsme nutné minimum (hlavně skrz Chichen Itza a Cobu) ve Walmartu z bankomatu přes Revolut bez poplatku. Ale i tak jsme se snažili co nejvíce platit kartou. Ale je pravda, že jsme se pohybovali v okolí Cancúnu a měli jsme půjčené auto.

0 Citovat

Vzít si USD je jedna z rozumných možností a druhá (asi pro většinu nejobvyklejší a nejen v Mexiku) je vybírat z bankomatu a platit kartou.

0 Citovat

Ahoj, z Mexika jsme se vrátili před pár dny. Nemusíš mít ani USD, klidně stačí EUR, směníš všude. Platit kartou se dá poměrně dobře, ale pozor - nespoléhat na bezkontaktní platby, ty tam skoro nikde nefungují. Téměř všude mají staré terminály a musíš mít plastovou kartu s čipem. Někde si za platbu kartou přidávají nějaká procenta navíc.

0 Citovat

Nějakou hotovost si určitě berte z ČR, lepší je USD. Pesos vyberete v Mexiku z bankomatu v každé díře, viz. foto :-)


img-20230208-070318.jpg

0 Citovat

No, takže asi si vybereme pár dolarů jako železnou rezervu a zbytek teda vybereme z bankomatu na místě. Mám se bát vysokych poplatků za výběr nebo je to  v pohodě? Mám s tím celkem špatnou zkušenost, kdy jsme si chtěli vybrat v bankomatu v Gdaňsku pár zlotých a chtěli úplně nesmyslný poplatek za výběr. 

0 Citovat

Já jsem před rokem vybíral z bankomatu Banamex (na letišti v Mexico City, ale poplatek je asi u nich všude stejný) s poplatkem 30,74 MXN, což byl tehdy asi jeden z nejnižších.

0 Citovat

V listopadu 2021 v Cancúnu v tamním Walmartu nám nešlo platit kartou ani u samoobslužné pokladny, ani u běžné. Zkoušeli jsme všechny naše karty, já mám debetní Visa od ČSOB a kreditní Mastercard od ČSOB a kreditní od Raiffky, manžel má debetní a kreditní Mastercard od Raiffky. Zkoušeli jsme to i další dny, ale nešlo to nikdy. Přitom v jiných obchodech i v hotelu jsme běžně kartou platili, i vybírali z bankomatu. Tak nevím, čím to bylo. To se stalo pouze v tom Walmartu.

0 Citovat

Bankomaty se povětšinou prodraží. Jistota je mít dolary (nebo i eura) - nevím kdy jedete, ale při dnešních kurzech dobrá volba, zvlášť pro cestování na jih (třeba do Chiapasu - Palenque, atd) a shánění tam bankomatů, které neúčtují poplatky a mají rozumný kurz. 

A jestli jste sháněli v OV, jak píšeš, tak si skočte do směnárny u Dudy (DUDA DVM) , rozumné kurzy ;-)

0 Citovat

Ja jsem dneska vybiral z HSBC bankomatu v centru Mexico City a pri vyberu 2000 MXN jsem platil 35,84 MXN poplatek, coz je 1,8%. Pricemz mam vyzkousene, ze ten poplatek je fixni, takze by se asi pri vetsim vyberu dal stahnout na jeste nizsi procento z transakce a zaroven vyber jenom par pesos se opravdu nevyplati. Cetl jsem, ze BanCoppel by mel mit bankomaty bez poplatku, nicmene tech moc neni a ja zatim vzdycky radsi zaplatil tech asi 40 Kc (podobny poplatek ma treba i BBVA), nez abych se nekam daleko trmacel, takze to primo vyzkousene nemam.

A k te zprave tady nade mnou jeste doplnim, ze kurz zalezi u drtive vetsiny bankomatu od karty a banky, ktera ji vydala, nikoliv od bankomatu. Resp. ano, nektere bankomaty si to chteji prevadet na svoji strane, ale to je vetsinou dost nevyhodne a neni problem to odmitnout. Takze ta vyhodnost nebo nevyhodnost (oproti tomu dvojitemu prevodu hotovosti) bude nejspis zalezet z nemale casti prave na te pouzite karte.

1 Citovat

Už jsem to tu někde postoval, ale minulý rok byl ve Valladolidu problém dolary nebo obecně cizí měnu směnit. Resp. kurzy mizerné, tam kde byl nejlepší (Elektra) museli zadávat pas, což jim nešlo a bez toho to nechtěli směnit. Takže nakonec je kámoš směnil v nějakém zlatnictví a byl rád, že je rád. Btw. v Elektře je bankomat s nejnižším fee ve Valladolidu. 

0 Citovat

Chcelo by to nejaké všeobecné info k finančným postupom.

Napr: platenie kartou je výhodnejšie než výber 

  platenie vychádza 4-6% nad stred (2 konverzie)

 USD,€, zoženiete v zmenárňach aj s 1% nad stred

Sú účty ktoré majú poducty v €,$ a platby v týchto menách sa realizujú podľa toho čo platíte (UniCreditbank)

Alebo ako ja , ja si vždy niečo natlačím sám ;)

1 Citovat

@Peter_15: Placení kartou vyjde nastejno jako výběr, pokud je poplatek za výběr nulový.

4-6 % nad střed je u jaké banky? Já měl téměř vždy pod 3 % i u plateb kartou v jiných měnách než euro.

USD se seženou výhodně, ale obvykle je další kurzový rozdíl při výměně v zahraničí na místní měnu.

V podúčtech UniCreditbank se nevyznám, ale hlavně asi záleží na kurzovém rozdílu od středu při převodu na jinou měnu. Pokud je platba kartou (a ne převodem), není pak třeba mít i kartu třeba v USD na to, aby byla bez dalšího kurzového rozdílu provedená platba v USD? Nebo stačí 1 karta, která se při otevřených podúčtech dá použít jako karta v CZK, EUR, USD atd. podle toho, v jaké měně se platí?

0 Citovat

Bol som v tom že sa používa (vecinu sa používal ) kurz deviza-valuta a bol rozdielny , sakra aby človek bol stále v strehu 

Napr: ČSOB ( v utorok )

Odchylka od kurzu Evropské centrální banky

max +5,52%

€ vychádzalo na 24,461.Čiže dobrá banka.(teda tá tvoja)

Konkrétne v tom Mexiku v zmenárňach vychádzal $ lepšie.(aj lepšie voči plateniu kartou)

Stačí 1 karta, platím € strhne sa to z €poductu(samozrejme za predpokladu že tam niečo je a vkladané € ktorých mám dostatok)platím CZK tak ....účet je v CZK.$ som nerealizoval.

0 Citovat

Peter _15 napsal(a):  

  Konkrétne v tom Mexiku v zmenárňach vychádzal $ lepšie.(aj lepšie voči plateniu kartou)

Ja pri placeni kartou pouzivam kartu od Wise a celkove naklady na konverzi na MXN mam 0,59%. Urcite jsem neobesel vsechny smenarny v Mexiku, ale dost pochybuju, ze by mi to nekdo vymenil za tak malou prirazku.

A mel bych teda podotknout, ze ten prevod je z USD poductu na te karte. Z CZK by to nejspis bylo o neco vice, ale CZK na te karte vubec nemam, takze to nemam vyzkousene. Docela ale pochybuju, ze by se to melo blizit k tem vyse zminenym 4-6%.

0 Citovat

Tady opravdu záleží na bance a jejích kurzech. Ty se můžou lišit i podle druhu účtu a daného typu kartu i v rámci jedné banky. Legendy jako Spořka tu přiřážku kolem 5-6 % mít můžou. Pak tu jsou banky s dobrými kurzy jako mBank s mKartou Svět, kde ten rozdíl bývá od 0,5 do 2 %. Ale pozor, virtuální karta k tomu samému účtu je už MC a má jiné kurzy. 

1 Citovat

@Peter_15: S těmi převody měn u plateb kartou je to nejspíš u většiny českých bank tak, že se přepočte v den platby kartou z jiné měny do eur (i u korunového účtu) a v den zaúčtování (většinou o 1-2 dny později) to zaúčtuje banka podle aktuálního kurzu EUR/CZK, takže se to blbě porovnává se středem kvůli pohybům kurzů a různým dnům, kdy je třeba brát kurz. Kurzy se dají najít tady se zadáním bank fee 0:

https://www.mastercard.us/en-us/...rency.html  

https://usa.visa.com/support/con...lator.html

Když jsem se na to dřív díval, vycházel převod do eur asi 0,5 % od středu. Při srovnání aktuálních kurzů pár měn to vypadá spíš do 1 %. K tomu je třeba připočíst kurzový rozdíl při převodu z eur do korun, který býval u mnou využívaných bank asi 2,25 % a v posledních letech spíš 2,75 %. Dřív jsem se tak vešel většinou do 3 %, ale teď už by to bylo spíš do 4 % (v průměru asi necelých 3,75 %), tak opravuju předchozí odhad, ale jak jsem psal, kvůli pohybům kurzů se to nedá přesně spočítat (a ani to sám moc neřeším).

Doufám, že až budu využívat eurovou kartu na platby v jiných měnách, bude kurzový rozdíl jen ten z odkazů výše. Banky si mohou připočítat další poplatek, tak případně někdo napište, jestli si u eurového účtu s kartou něco připočítává Fio.

0 Citovat

Druid napsal(a):

Ja pri placeni kartou pouzivam kartu od Wise a celkove naklady na konverzi na MXN mam 0,59%.

Jak jsi přišel na takto přesné číslo, když se kurzy neustále pohybují? Vycházelo ti to v mnoha různých dnech vždy stejně třeba ke kurzu ČNB nebo jinému? To by byla náhoda. Já jsem si chtěl teď porovnat např. kurz při výběru z bankomatu v Mexiku před rokem a vyšlo mi to buď 3,6 % nebo 2,3 % podle toho, k jakému dni (den platby, den zaúčtování) jsem to bral u kurzu ČNB.

0 Citovat

Tady je můj seznam poplatků - už dlouho jsem ho neaktualizoval, protože vybírám pořád u Aztecy (v Elektře) nebo v Banamexu :) Ještě doplním, že výběr je někdy omezen např. 5000 pesos, prý podle toho, jak zrovna (ne)dochází peníze.

Scotiabank 100
Citibanamex 30
Santander 35
Caja Popular Mexicana 18
Banco Azteca 30
BBVA 174
Banorte 46

Já úplně důsledně nečetl všechno výše, ale jedna směna se dá po cestě z korun na pesos ušetřit u Revolutu, ne? Jinak nejlepší kurz na dolary (eura) v Mexico City je překvapivě na letišti, jinde nevím, protože neměním.

0 Citovat

@Hekit: Jasně, u Revolutu a podobných se dá ušetřit, ale to by je člověk musel mít a chtít využívat. Nedávno jsem do jiného vlákna k tomuto napsal:

V jiném vlákně napsal Michal toto a i podle jiných dřívějších diskuzí s tím nemůžu nesouhlasit:

Upřímně, Revolut už nepoužívám. Po x zpřísnění pravidel si je už ani všechny nepamatuji. A měl jsem již tu čest s jejich podporou, co stojí fakt za starou bačkoru. K tomu podle mého vlastního testování už k jeho kurzům se blíží kdejaká česká banka.

https://www.cestujlevne.com/disk...eply=49200

0 Citovat

Tak jasně, jako každá bankovní služba to má nějaký pro a proti a záleží, jak a na co to člověk používá. Já mám Metal "zadarmo", protože se mi náklady na cashbacku každý měsíc vrátí, čímž mizí řada omezení a limit na výběry je pro moje použití absurdně velký. Zároveň si ušetřím tu směnu přes €/$. Neskutečně taky zjednodušuje převody v zemích "bankovního třetího světa" a díky němu vůbec nepotřebuju lokální bankovní účet. Což je, uznávám, pro turistu nepodstatný :) Podobně "blížit se ke kurzu" je fajn na dovolenou, ale ne na delší dobu, kdy se to nasčítá. Ten trik s exchange.cz a multiměnovým účtem je ale skvělej a pro potřeby cestování po Evropě / USA těžko k překonání.

1 Citovat

Přesně tak, každému vyhovuje trochu něco jiného. Jinak u Fio banky to není multiměnový účet, ale další účet - v tomto případě eurový (šlo by mít i dolarový, ale k němu nelze karta, takže jen na bankovní platby, pokud by to někdo potřeboval). Na výhodný převod z Kč do eur (nebo opačně) se dá když tak využít třeba i web europlatba.cz, který má o několik haléřů horší kurz než exchange.cz, ale není třeba uzavírat smlouvu (ten jsem využil dřív na platbu v eurech do EU). 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Jak jsi přišel na takto přesné číslo, když se kurzy neustále pohybují? Vycházelo ti to v mnoha různých dnech vždy stejně třeba ke kurzu ČNB nebo jinému? To by byla náhoda. Já jsem si chtěl teď porovnat např. kurz při výběru z bankomatu v Mexiku před rokem a vyšlo mi to buď 3,6 % nebo 2,3 % podle toho, k jakému dni (den platby, den zaúčtování) jsem to bral u kurzu ČNB.

Wise pouziva stredovy kurz platny v momente transakce a pricita si k tomu svuj poplatek, tudiz tam neni nic moc komplikovaneho na pocitani.

A k tomu nakolik jsem si tim jisty, ze to tak vazne je. Ze pouzivaji opravdu stredovy kurz jsem si kontroloval ze zacatku (oni maji dynamicky kurz, takze jsem je kontroloval vuci finance.yahoo.com, treba Google ma dynamicke kurzy taky, ale s dost malou presnosti) a vzdy to cca sedelo. Pricemz notifikace (kde si muzu rozkliknout i kurz) mi na telefon prijde behem nekolika vterin po zaplaceni a pak uz se to cislo nemeni. Je pravda, ze v poslednim tak roce nebo dvou je uz nekontroluju, takze pokud s tim zacali v posledni dobe podvadet, tak bych si toho nevsiml. No a poplatek maji fixne dany (jako procento z castky) a ten jsem overil kontrolou na trech transakcich z poslednich dvou dni a sedelo to. Tudiz tohle se zda taky funguje, na druhou stranu opet je ani tady nekontroluju pri kazde transakci.

A jen pro upresneni mluvim o platbe kartou (u vyberu z bankomatu si Wise uctuje svuj poplatek za vyber, takze se to citelne prodrazi) a platba probihala z uctu vedeneho v USD. Pro smenu CZK na MXN uvadi Wise na svem webu poplatek za prevod 0,56%, nicmene to jsem ja nikdy netestoval, jestli to tak vazne je.

1 Citovat

Díky, tak to je ok, když používají dynamický kurz.

0 Citovat

Když se dívám právě teď na kurz na google, tak 1 MXN je 1,18 CZK. Revolut má za 1,17/1,19. Což si myslím, že je prostě bezkonkurenční.


screenshot-20230210-074356-revolut.jpg
screenshot-20230210-074414-revolut.jpg

0